Cuma, Kasım 25

Duru Yürüdü

Sonunda Duru bir iki adım attı. Duru'nun yürümesinde en büyük çabayı Ezgi verdi.

Bahside Ezgi kazandı tabii ki..

Perşembe, Kasım 24

Thanksgiving Day



Göçmenlerin Amerika kıtasına gelip aç kalmalarının ardından, yerlilerin onlara yardım edip hindi ikram etmeleri ile hayatları kurtulduğu bu günü, şukran günü olarak kutluyorlar.

Bol bol hindi kesiliyor ve evlerde fırında hindi pişiriliyor. Hindi yılın bu son aylarında çok popüler. Heryerde "T u r k e y" yazıyor...

Bu yemeklerini dostları ile birlikte afiyetle yiyorlar. Kutlamalar aslında bir kaç hafta öncesinden başlıyor. Resmi kurumlardan, okullara heryerde bir kutlama var. Yani aç kalmanız mümkün değil. Yiyemediğinizi dönerkende size paket yapıp veriyorlar...

1620 yılından beri kutlanıyor. Resmi olarak 1676 yılında başlamış. Okullarda çocuklar şükran konuşmaları yapıyorlar. Yerliler bu konuşmalarda toprağa, taşa, akan nehre, güneşe teşekkür ediyorlar. Çocuklar ise Allaha, öğretmen ve anne - babalarına teşekkür ediyorlar.

Cuma, Kasım 18

Nicholas Negroponte


Dünkü yazıda 100 dolarlık laptop fikrinin Nicholas Negroponte tarafından ortaya atıldığını yazmıştım. Peki bu adam kimdir?

Nicholas Negroponte, MIT Media Tech. profösörlerinden biri. Architecture Machine Group kurucu önderlerinden. İnsan ve bilgisayar arasındaki ilişkileri araştıran, bu konuda tartışmalar üreten, gruplar oluşturan, yeni teknolojilere farklı yaklaşımlar yapan ve bu konuda fikirleri olan insanları bir araya getiren bir grup. 1966 yılından beri MIT'te çalışıyor. Üretiyor ve çalışmalarını paylaşıyor. Apple danışmanlık yapıyor. Wired dergisinin kurusucu. 1995 yılında yazdığı Being Digital üzün süre best seller olarak kalmış vitrinlerde. Birçok yardım kuruluşu, bilimsel çalışma grubununda kurucusu. One Laptop per Child (OLPC) girişimininde başkanı.

Çarşamba, Kasım 16

100 Dolarlık Laptop


WSIS (World Summit on Information Society) 'ta ilk 100 dolarlık laptop'lar sunuldu. 16 -18 Kasım arasında yapılan zirvede, 2005 ocak ayında Nicholas Negroponte tarafından Dünya Ekonomik Forumunda açıklanan laptop'lar, görücuye çıkarıldı.

MIT Media Lab tarafından tasarlanan bu bilgisayarlar, fakir çocuklara ekonomik fiyatlar ile ulaşması için tasarlanmıştı. Dünya'daki her çocuğun bilgisayar edinebilmesi için ekonomik, az enerji harcayan, kullanımı kolay pc fikri ise Nicholas Negroponte'ye ait.

Kofi Annan'ın duyurduğu bu bilgisayar için çalışmalar daha devam edecek.


WSIS'te Türkiye projelerine ise bu link'te.

Salı, Kasım 15

Duru'nun birinci yaş günü


Kızım Duru'nun birinci yaş günü bugün.

İyi ki doğdun Duru. İyi ki varsın...

Sen olmasaydın, biz şimdi neler ile uğraşırdık.

Pazar, Kasım 13

Rosa Parks


Ezgi, Graham and Parks Alternative School' a gidiyor. Parks, Rosa Parks'ın soy ismi. Parks bu yıl vefat etti. Kimdir bu Rosa Parks?


1955 yılında halen Amerika'da zencilerin yeterli hakları yok. Otobüslere biniyorlar ama kendilerine ayrılan arka kısımda oturuyorlar. Beyazlar gelince yer vermek zorundalar. Oturamıyorlar. Rosa Parks, otobüse biniyor. Boş biryere oturuyor.

Bir süre sonra beyaz biri gelip onun kalkıp kendisine yer vermesini bekliyor. Rosa, yer vermiyor. Yasalara göre bu suç. Şöför zenci. Onu uyarıyor. Beyazda uyarıyor. Rosa kalkmıyor. Polis çağrılıyor ve Rosa tutuklanıyor. Bir kent düşünün otobüslere binenlerin %80'i zenci. Ama oturamıyorlar. Yıl 1955. Böyle bir hakları yok.


Rosa tutuklanınca ülkede büyük bir yankı kopuyor. Zenciler King başkanlığında sokaklarda toplanıp protestolar yapıyorlar. Rosa zencilerin bu direnişinin kıvılcımı oluyor.

Ve bugünkü haklarına bu savaşımları ile ulaşıyorlar.

Cumartesi, Kasım 12

Robert Metcalfe


Robert Metcalfe için birşeyler yazmak istedim. 1973 yılında Xerox'ta çalışırken Ethernet'i keşfetti. 1979'da 3Com'u kurdu. Kendisini 1990 3Com'dan emekli etti. Geçen yıllarda kendini bilge olarak internet ve girişimcilere öncülük etmeye adadı.

Sunumunda sürekli bir espirili hali vardı. İlginç cevaplar verdi. MIT ile sürekli Harvard Üniversitesini kıyasladı. Bu ilginç kişinin bilgeliği MIT elektrik mühendisliği mezuniyeti ile başlıyor. MIT Sloanda yönetim eğitimi alarak masterını tamamladı. Packet Switching konusunda Harvard Üniversitesinde doktorası var.

Dahasıda var. Ulusal Teknoloji Madalyasını bu yıl 2005 de Başkan Bush'tan almış.

Ne demeli... Daha ne diyeyim.

Öncü, lider, keşifci...

Biz ise halen iş yerinden birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Dünyanın en iyi iki üniversitesinden eğitim almış. Kendini yöneticilik konusunda yetiştirmiş.

Maşallah.

Minsky

Brain Center de bir konferans var. Habire bir trafik. Bende giriyorum içeriye. Bize biraz uzak konuşulanlar. Bilimin bu son noktasında 3 tane enstitü bir biri ile yarışıyor. Nedir dertleri? Bir bakalım.

Beyin ve yapay zeka, ve özellikle yapay sinir ağlarını kullanarak çözümsüz gözüken problemleri çözmeye, insan beyninin bir taklidini yapmak için formüller diziyorlar.

Mühendis olursunuz ve size öğretilenleri yaparsınız, bir üste çıkarak bilgisayar kullanırsınız, bir üste çıkarak sunucu, çok daha akıllı karar desteklerini, istatistiki çözümlere ulaşırsınız. Ama yolun sonuna gelmediniz. Yapay zeka, yapay sinir ağları ile çözümler sizleri şaşırtacak kadar güzel ve anlamlı.

Minsky burada bir prof. Çok yaşlı. Aslında ünlü olduğu için koca salon dolmuş. Duygusallık üzerine bir konuşma yapıyor. Aklın iş dünyasında tecrübeler ile başarılı olacağını söylüyor. Deli saçması diyenler var.

Uzun bir konuşma...

Gerisi bende saklı kalsın.

Cuma, Kasım 11

MIT Cinema - Charlie and the Chocolate Factory



Ezgi'nin okuduğu kitabın filmine gitmek bugüne nasipmiş! Birazda dinlenmeli...

Johnny Depp, burada çok sevilen bir sanatçı. Başrolde o oynuyor.



Charlie and the Chocolate Factory , heycanlı ve eğlenceli bir film.

Perşembe, Kasım 10

Blue Gene

Blue Gene, özellikle fizikcilerin çalışmalarında faydaları ile tanınıyordu. 2004 fizik nobel ödülünü alan Frank Wilczek bunların başında geliyor. MIT tarafından geliştirilen çok hızlı ve performansı yüksek bu bilgisayarın en önemli özelliği ise çok az enerji harcaması.

Detail Information from MIT web pages;

"Blue Gene," a new computer that will be MIT's most powerful, will be dedicated on Thursday, Nov. 10.

The computer will be used to explore lattice quantum chromodynamics (QCD) and other extremely demanding computational physics problems. John Negele, the William A. Coolidge Professor of Physics, is the principal investigator for the Blue Gene project.

"The MIT Blue Gene computer will have tremendous impact on our research in QCD," Negele said. "For the first time, our resources will be of the same magnitude as dedicated facilities in Japan, Germany, the U.K. and the RIKEN Center at Brookhaven National Lab."

The new computer will be used by many MIT physicists, including faculty, postdocs, graduate students and senior thesis students. It will help scientists build on work done by MIT Professor Frank Wilczek, who won the 2004 Nobel Prize in physics for his work on asymptotic freedom.

Extremely fast, Blue Gene is also efficient. "A unique feature is its compactness and low energy consumption," Negele said. "The single rack at MIT has the same power as a conventional cluster filling a large room and uses an order of magnitude less electrical power and air conditioning, heralding a new era of energy efficient computing."

The project is funded by the U.S. Department of Energy (DOE).

Thursday's dedication will take place at 2 p.m. in Building W91. Attendees will include Michael Strayer (Ph.D. 1971), director of the DOE Office of Advanced Scientific Computing Research; Dmitri Kuznezov, director of advanced simulation and computing at the National Nuclear Security Administration at DOE; and officials from MIT and IBM.

Salı, Kasım 8

Chris Kraft


Chris Kraft Mercury, Apollo, Gemini döneminin en parlak zamanlarında NASA'nın özel görev kontrol merkezinin kurucusu ve ilk uçuş kontrol sorumlusu idi.

Chris Kraft o zamanlar Başkandan bile çok tanınan ve bilinen biri idi. NASA'nın uzay çalışmalarında ve ABD'nin uzaydaki öncülüğünde büyük pay sahibi olmuş biri.

1972 - 1982 Uzay merkezi direktörlüğüde yaptı. Dünyalıların uzaya açılışındaki en güzel hikayeleri ve tarihi bilen kişi Dr. Chris Kraft'ır.

Pazartesi, Kasım 7

Dr.Mohamed ElBaradei


Dr.Mohamed ElBaradei konuşmasını dinlemek için Mısırlı arkadaşlar ile konferans yolunu tutuk. Onlar için gurur günü idi. Ben ise aslında Dr.Mohamed ElBaradei'n ne diyeceğini ve dinleyicilerden gelecek sorulara verecek cevapları merak ediyordum.

Dr.Mohamed ElBaradei kısa konuşmasında nükleer enerjisi ile elde edilen enerjinin diğer enerji kaynakları ile elde edilenlerden daha ucuz olduğunu, dünyada gelişmiş ve bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin nükleer rektör yapımına yöneldiklerini, hemen yanı başında bir reaktör olan ülkenin aslında oluşacak kazada kader arkadaşlığı yapacağını ama gelişen kontrol sistemleri ile kaza oranlarının çok aza indirildiğini anlattı.. Yani bildik şeyleri söyledi. Söylemediği uranyumun kimlerden ve ne pahasına alacağımız idi. Yani zengileştirilmiş uranyumu kim bize satacaktı. On yılda yaptığın reaktörü hangi teknolojik kriterlere göre test edeceğini anlatmadı. Sonuç itibari ile bir nobel barış ödülü töreni gibi geçti.

Fakat dinleyicilerden ilginç sorular geldi. Özellikle İran ve Japonya ile ilgili. Bu kadar övülen reaktörü neden İran yapmasın, hemde yanı başındaki ülkeler reaktörler çalışırken. Japonya'nın reaktör çalışmalarından bahsedildi. Ve kötü çocuk Kuzey Kore soruldu. Dr.Mohamed ElBaradei bunlara kısa cevaplar verdi.

Detail Information from TechTalk :
A multinational approach to producing nuclear energy and storing waste is key to solving many of the problems that beset this energy source, said Nobel laureate
Mohamed ElBaradei, director general of the International Atomic Energy Agency (IAEA), who gave this year’s avid J. Rose Lecture on Nuclear Technology at MIT on
Thursday, Nov. 3. “The benefits of nuclear energy are needed more than
ever,” ElBaradei told an overflow crowd in the Stata Center’s Kirsch Auditorium. The speech was webcast live, and can still be viewed on the MIT World web site.
“Global energy consumption will be almost 60 percent higher in 2030 than it is now and will double by the middle of the century,” he said. But troubling issues remain, including security. ElBaradei and the IAEA were awarded the 2005 Nobel Peace
Prize last month “for their efforts to prevent nuclear energy from being used for military purposes and to ensure that nuclear energy for peaceful purposes is used in the safest possible way.” ElBaradei also stressed that “no discussion of energy
is complete without considering the global energy imbalance.” People in developing countries like Nigeria live with 100 times less electricity than the average citizen in the developed world, and 200 times less than a person in the United States, he said. “One in four of our fellow human beings lacks access to modern energy services,” he said. As a result, for reasons including the availability and
comparatively low cost of uranium fuel, “the case for constructing new nuclear power plants is gaining ground in many countries,” ElBaradei said. We cannot afford the risk of having power plants in every country, he said. Therefore, he advocates multinational approaches to the nuclear fuel cycle. “More than one country has to have oversight [over a given plant] to ensure that no one country can control
enrichment of uranium,” he said. The world must also work out a way to share the resulting energy to “provide assurance of supply for all countries. If we can do so, that will address 80 percent of the problems we are facing. If a country can receive all of its energy needs, it is very difficult to justify why they need their own reactor.”
Next, he said, we need a multinational approach to the reprocessing and management
of spent fuel, including multinational repositories for the waste. Russia has proposed developing such a facility, “but we need one or two other major repositories” as well.

Finally, he recommended that we “go after those who already have enrichment
or reprocessing facilities [such as the United States and Japan] and try to multinationalize those systems.” “Unless the nuclear weapon states provide
the leadership, unless they show and create the environment that nuclear weapons
[are] an historical accident that we are trying to extract ourselves from as quickly
as possible, we will have that cynical view around that world that you are creating
the haves and the have-nots,” said ElBaradei later in response to a question from
Renata Rose, wife of the late David J. Rose, for whom the lecture series was named.
“You cannot just say, ‘we are the good guys, trust us.’”

Perşembe, Kasım 3

Mohamed ElBaradei

Mohamed ElBaradei bugün saat 3:30'da bir konferansı var. "Nuclear Technology in a Changing World: Have We Reached a Turning Point?" adlı konferansa 2005 yılının nobel ödülünü alan Mohamed ElBaradei verecek. Hava oldukça güzel,mevsimine göre, konferansa katılmaya çalışacağım. Konferansın MIT olmasıda ayrıca çok anlamlı gözüküyor. Bir kaç hafta önce MIT Nukleer Reaktörünün güvenliğinin tartışıldığı hatırlanırsa.

Haluk Tanrıkulu

Su Kaynakları

Hindistan'daki su kaynaklarının özelleştirilmesi ve şişelenerek yurt dışına satılması ile ilgili protestoları izliyorum.

Su kaynaklarının korunması yönündeki çabalar desteklenmeli. Hindistanda kimsenin hayal edemeyeceği şişelenmiş suların satılması şimdi çok yaygın ve bu sular yurt dışına gidiyor. Özelleştirilen su kaynaklarının yurt dışına çıkarılmaması ve özelleştirilmesinin durdurulması yönündeki protestolar ise çok fazla.